Home Over Ons Winterfair Agenda 2020 Contact

C.R.K. Praise the Lord
o.l.v. Jan Quintus Zwart

DIRIGENT

BIOGRAFIE

Dirigent Jan Quintus Zwart (Emmen, 1957) stamt uit een familie die in protestants christelijk Nederland jaren de toon heeft gezet. Grootvader, organist en componist Jan Zwart (1877-1937) was een inspirerende figuur en ook vader Willem Hendrik Zwart (1925-1997), organist van de Bovenkerk te Kampen, liet zijn sporen na. Toonkunstenaars die de protestantse orgelcultuur glans hebben gegeven. Op jonge leeftijd kwam Jan Quintus al in aanraking met de wijde wereld van koor en orgelmuziek. Zijn eerste opleiding buitenshuis was bij de Kamper pianopedagoge Corrie Nijkamp, die een privé lespraktijk had. Daarna volgde hij aan de Kamper muziekschool orgel-, piano- en theorielessen bij ondermeer Henk Sleurink en Henk Bos. Directie- en theorielessen (HaFaBra) volgde hij aan de Muziek Pedagogische Academie Leeuwarden bij o.a. Piebe Bakker en Marcus Veenstra.
In Engeland volgde hij enkele master classes koordirectie bij Sr. David Willcocks.


In 1984 werd Jan Quintus dirigent van zijn eerste koor; de Chr. Gem. Zangvereniging Looft den Heer te Notter, een koor waar hij nog steeds leiding aan geeft. Daarna maakte hij een stormachtige ontwikkeling door. Binnen korte tijd volgden benoemingen bij diverse andere koren en werd hij 'ontdekt' door de radio- en tv-producer Jan de Haan van de EO. Er volgden ontelbare radio- en tv-opnamen voor deze omroep voor programma's zoals:


en was ruim 25 jaar de vaste  'huisdirigent' van de Evangelische Omroep.


Ook maakte hij programma's voor de NCRV. Hij was één van de hoofdpersonen in de NPS documentaire 'Uur van de Wolf' over koorzang in Nederland. De EO maakte van hem een tv-portret in het programma 'Was getekend' en hij was gast bij ds Arie van der Veer in het programma 'Nederland Zingt op Zondag' en bij Jan van den Bosch in 'Hour of Power'. In 1993 werd dirigent van Het Holland-Koor en maakte hij voor de EO-televisie diverse opnamen met dit koor in Israël. Hij reisde voor het programma 'Nederland Zingt' naar Duitsland, Tjechië, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk en Denemarken. Met zijn koren reisde hij naar Zuid-Afrika, Israël, Roemenië, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Noorwegen, Schotland, Polen, Canada en de USA.


Jan Quintus Zwart trad ondermeer op voor de Nederlandse Koninklijke familie, de Sovjet president Michail Gorbatsjov, de Israëlische presidenten Ehud Olmert & Benjamin Netanyahu, de burgemeester van Jeruzalem Teddy Kollak en vele anderen.


Hij was 19 jaar lang dirigent van het overbekende Urker Mannenkoor Hallelujah; vanaf 1984 als tweede dirigent en vanaf 1996 als eerste dirigent. Met het gelegenheidskoor 'The Dutch Concert Chorale' trad hij op in de beroemde 'Cristal Cathedral' van de Amerikaanse televisiedominee Robert Schüller en met het Dutch Festival Choir trad hij op in Coventery (GB) en Bern (CH).


In 2009 vierde hij zijn 25-jarig jubileum als dirigent en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.JANQUINTUS ZWART